...
Lab

Batteri-, elhybridsystem, bränsleceller och vätgasapplikationer

 

RISE har drivit utvecklingen inom batteri- och hybridsystem under ca 20 års tid och har genomfört åtskilliga utvecklingsprojekt tillsammans med partners. Vi har en av Europas största labinfrastrukturer för test inom elektromobilitetsområdet och förstärker den ytterligare kontinuerligt. I början av 2018 invigdes den nya anläggningen AWITAR - en världsledande test- och utvecklingsanläggning för trådlösa kommunikationssystem och EMC för till exempel autonoma fordon och aktiva säkerhetssystem. Nu pågår arbete för att bygga upp nästa världsunika anläggning som ska möta kommande utveklingsbehov hos fordonsinsdustrin.

2013 utökade RISE testbädd med teknik för bränsleceller, vätgasapplikationer och kringsystem.
- Vi vill vara en oberoende part som täcker in hela kedjan, från produktion, lagring och tankning av vätgas och som erbjuder tjänster inom utveckling, tester och certifiering av hela system, säger Anna Alexandersson vid RISE.

Bränsleceller kan i princip användas i alla sammanhang där användare vill byta ut batterier eller motorer, exempelvis i fordon, mobil-laddare, datorer eller som ersättning för villapannor. Bränslecellen drivs med vätgas, som vid reaktion med syre avger energi och vattenånga. Produktion av vätgas kan ske genom elektrolys från vatten och el med hjälp av rest-vätgas från industrin, eller genom att använda ett bränsle, exempelvis biogas, som reformeras till vätgas. Vätgas kan även användas i storskaliga eller småskaliga energisystem för energilagring av förnybar energi.

Testbädden riktar sig till nationell och internationell fordonsindustri, svenska företag som arbetar inom området samt kommuner och energibolag som önskar teknisk hjälp vid införandet av miljövänlig teknik.

 

number of comments
0

Vad tycker folk om Batteri-, elhybridsystem, bränsleceller och vätgasapplikationer?


Inga kommentarer ännu